Jack Russell training: De beste 5 tips!

jack russell training

jack russell bannerAls eerste is het goed om te weten wat terriërs anders maakt dan andere honden en daarna geven we een paar specifieke technieken die goed van pas komen bij Jack Russell training.

Wat maakt terriërs anders?

Welke eigenschappen van terriërs maakt ze uniek en soms lastig om te trainen? Iedereen die ervaring heeft met het trainen van verschillende soorten honden weet dat terriërs moeilijk te overtuigen zijn om jouw bevelen uit te voeren.

Het oorspronkelijke doel van terriërs was op het jagen op klein wild, en met name ongediertebestrijding. In het geval van de Jack Russel was hun initiële doel het jagen op vossen, maar voor het jaar 1900 was de term vossenjager van toepassing op een aantal soorten rassen. Een terriër was essentieel gewoon een dappere hond die word gebruikt voor het doden van kleine dieren.

inarticle button jack

Het word terriër is afgeleid van het Latijnse woord “terra” en dit woord betekent aarde. Waarom is dit belangrijk? Om te weten waar terriërs in het verleden voor werden gebruikt. Ze werden niet gefokt om te luisteren naar hun baasje, bijvoorbeeld zoals de herdershond. Een herdershond werkt door nauwkeurig te letten op verbale commando’s, handsignalen en fluitgeluiden van zijn baas. Een terriërs is meer geneigd om te doen wat zijn instinct zegt om te doen en dat is het doden van kleine dieren.

Dit is de oorzaak dat het trainen van terriërs soms moeilijk is. Het zit niet in hun natuur om maar alles te doen wat je zegt. Hoe ga je dus om met deze wilskrachtige honden?

Tips voor een effectieve Jack Russell training;

Neem vastberaden de leiding

Als jij jouw Jack Russel niet laat weten dat je de baas bent dan zal hij ervan uitgaan dat hij de baas is. Laat het weten wie het voor het zeggen heeft. Eet altijd als eerste. Dit is een teken dat honden begrijpen en het betekent dat je hoger in de hiërarchie staat. Overdrijf het niet, wees standvastig, maar eerlijk.

Geef niet zo maar iets weg

Dat betekent; geef hem geen beloning omdat hij er zo schattig uitziet. Laat hem begrijpen dat hij zich eerst moet gedragen zoals jij wilt voordat hij een beloning krijgt. Elke keer als je hem geeft wat hij graag zou willen hebben, laat dat onderdeel zijn van de training. Geef bijvoorbeeld zijn voerbak pas als hij luistert naar uw commando KOM.

jack russell training

Pak agressieve neigingen zo snel  mogelijk aan

Je hebt geluk als jouw hond nog een puppy is. Het trainen van een Jack Russel puppy is makkelijker dan het trainen van een volwassen hond. Je kunt veel irritant gedrag voorkomen voordat het uit de hand loopt. Maak jouw Jack Russel pup ongevoelig voor gevoelens van frustratie door bijvoorbeeld zijn favoriete speelgoed af te pakken of zijn voerbak weg te nemen als hij aan het eten is. Doe dit een paar keer en beloon hem dan met een snoepje en geef het terug. Dit helpt om agressief gedrag in de toekomst te voorkomen.

Focus op het positieve

Dit geldt voor de training van elke hond, maar is zeker waar voor de Jack Russel terriër. Je moet je focussen op het belonen voor goed gedrag en niet op het bestraffen van slecht gedrag. Waarom? Omdat hoe meer jij schreeuwt tegen jouw terriër om zijn vieze pootjes van de bank af te halen, hoe meer modderige pootafdrukken je in de toekomst op de bank zult aantreffen. Zo werkt het nu eenmaal met terriërs, ze herhalen gedrag waarover jij je het meest druk maakt. Blijf kalm, onderbreek slecht gedrag, buig het om naar iets positiefs en beloon dit gedrag om het te versterken.

jack russel info

Vertroetel u hond niet bij Jack Russell training

Dit is heel belangrijk. Onthoudt dat jouw hond geen menselijke baby is. Zoals al eerder is genoemd, zit het DNA van de Jack Russel om op andere dieren te jagen. Het is misschien niet leuk of ideaal, maar dit moet je goed onthouden en begrijpen als jij hent te doen met een terriër. Verwen ze en ze slaan helemaal los. Wees standvastig, maar niet heerszuchtig. Vergelijk ze met een rebellerende tiener. Als je ze onder de duim wilt houden, zullen ze nog meer rebels worden. Als je ze hun gang laat gaan, zullen ze ook meer rebels worden. Jij moet ze laten weten wat de grenzen zijn en tegelijk hun opgepompte gevoel respecteren over wat ze kunnen doen. Terriërs hebben namelijk nogal een hoge dunk van zichzelf.

Meer informatie over Jack Russell training?

Bovenstaande 5 tips kun je direct implementeren in jouw dagelijkse routine, maar als jij meer wilt weten over Jack Russell training dan kan ik je de website van Jan Kramer aanbevelen. Deze Jack liefhebber in hart en nieren heeft meer dan 25 jaar ervaring met de verzorging en opvoeding van dit kleine hondenras. Hij heeft er zelfs een compleet handboek over geschreven.

Ga DIRECT naar de website van Jan Kramer>>