De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Alles over Jack Russell voeding

We weten allemaal dat honden vleeseters zijn en dat ze van nature geneigd zijn om vlees te eten. Er bestaat echter verwarring over het feit wat nu eigenlijk “gezond” voedsel voor honden is.

Honden en wolven leven in het wild relatief naar tevredenheid met een dieet van vlees en organen van prooi. Iets wat echter natuurlijk is, is niet altijd per definitie gezond en iets wat gezond is, is niet altijd natuurlijk.

Het helpt om voeding beter te begrijpen vanuit het perspectief van voedingswaarde en te begrijpen welke rol verschillende soorten voedingsstoffen spelen in het lichaam van een Jack Russell.

Macronutrienten

Elk voedsel kan worden opgedeeld in drie verschillende soorten voedingsstoffen: eiwit, koolhydraten en vet. Alle drie zijn ze belangrijk in de juiste balans voor honden, net zoals voor mensen, omdat ze alle drie een verschillende rol spelen.

Eiwitten zijn een verzamelnaam voor verschillende aminozuren die worden gebruikt bij het aanmaken van nieuwe cellen. Cellen worden geboren en sterven in een doorgaand proces. Zoogdieren hebben dus altijd eiwitten nodig. Vertakte keten aminozuren leucine, isoleucine en valine zijn de drie meest belangrijke en bepalen de kwaliteit van de bron van aminozuren.

Koolhydaten zijn moleculen die het lichaam gebruikt om onmiddelijk energie vrij te geven. Dit varieert van simpele suikers zoals dextrose, lactose en fructose tot complexe koolhydraten in zoete aardappels en wortels.

Vet is ook essentieel voor de gezondheid omdat vet het lichaam helpt om eiwitten af te breken in het spijsverteringssysteem. Ook om veel andere essentiele voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en K af te breken. Het helpt ook in algemene zin om een gezonde celfunctie te bewerkstelligen.

Niet genoeg of te veel van deze drie is nadelig voor de gezondheid van een Jack Russell en een gezonde balans kan worden bereikt met een dieet van onbewerkt voedsel. Vlees en groente zijn hierbij het beste wat u kunt bedenken voor uw Jack Russell.

Vaak wordt er op TV reclame gemaakt voor hondenvoer dat meer dierlijke eiwitten zou bevatten beter is voor uw hond. Deze premium producten zijn soms weggegooid geld.

Dit hondenvoer met dierlijke eiwitten dar door  de fabrikant wordt aangeprezen bevat slechts een beetje extra aminozuren die maar een beetje extra voordeel opleveren voor uw hond. Sommige merken hondenvoer hebben wel een goed profiel van keten vertakte aminozuren. De prijs van dit hondenvoer is echter vaak nog meer dan dat u uw Jack Russell zelfbereide maaltijden zoals rundvlees of kip zou geven. Deze vleessoorten zijn van nature rijk aan leucine.

Micronutrienten

Er zijn een hoop vitamines nodig voor veel van de chemische reacties die in het lichaam plaatsvinden.  De vet-oplosbare vitamines A, D, E en K vereisen allemaal adequate niveau’s van vet in een dieet om te kunnen worden opgenomen. Vitamine B en C zijn wateroplosbaar. Vitamine C wordt metterdaad aangemaakt in het lichaam van een hond, maar is nog steeds nuttig in een dieet.

Mineralen zijn ook nodig voor de chemische reacties in het lichaam van een Jack Russell, maar ook voor de bouw van het lichaam.

Rauw vlees

Dat honden en wolven in het wild genoeg rauw vlees is geen reden om dit aan onze Jack Russell ook maar te geven. De reden hierachter is dat rauw spierweefsel en organen vol kunnen zitten met ziektekiemen en bacterien als ze niet steriel worden bewaard. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken voor uw hond.

Vlees en organen die op een juiste manier bereid zijn, zijn perfect voor het dieet van een hond. Het zorgt voor een groot deel van zijn inname van nutrienten die hij nodig heeft. Gekookte kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, noem het maar op, uw Jack Russell zal er gek op zijn.

Groentes

Groentes zitten boordevol vitamines en zetmeelrijke koolhydraten die niet zijn te vinden in vlees en organen.

Gekookte wortelen en aardappelpuree zijn ook  erg favoriet. Het heeft veel nutritionele waarden en is niet duur. Uien en knoflook zijn zeker verboden om te geven.

 [products ids=”11850, 11851, 11852″]