Blaffen afleren van uw Jack Russell

Hoe kunt u het blaffen afleren van uw Jack Russell? De eerste stap is om erachter te komen waarom u pup zo veel blaft. Verveeld? Opgewonden? Gefrustreerd? Er zijn verschillende oorzaken waarom een jack Russell blaft en elke oorzaak heeft weer een net iets andere oplossing.

Let goed op uw hond en u zal erachter komen waarom uw hond zo luidruchtig is. Ook door goed op hem te letten, zult u goede start maken met het beter begrijpen van uw Jack Russell. Veel mensen ontspannen en voelen zich veel beter op het moment dat ze hondengedrag leren te begrijpen.

Het feit dat u meer ontspannen bent, heeft ook weer zijn weerslag op uw hond die daardoor ook rustiger wordt. Het begrijpen van uw hond, maakt een betere hondenbezitter en zal u ook helpen om de juiste methodes te kiezen om uw Jack Russell iets te leren.

De meeste gedragsproblemen bij honden ontstaan door een gebrek aan communicatie tussen hond en mens. Het doel van dit artikel is om u te helpen deze dingen te verbeteren. Bent u er klaar voor te starten met blaffen afleren zonder gebruik te maken van antiblaf halsbanden?

Wanneer is het OK dat een hond blaft?

Voordat u blaffen kunt afleren, is het belangrijk om te begrijpen dat honden zowel lichaamstaal als geluid gebruiken om met u en/of andere honden te communcieren! Dat betekent dat een bescheiden hoeveelheid blaffen moet worden getolereerd.

Honden maken dus gebruik van lichaamstaal om te communiceren. Het is goed om u hierin te verdiepen, omdat het u helpt te begrijpen hoe uw hond zich voelt, voordat hij overgaat om wat harder te praten (ook wel bekend als blaffen J)

Natuurlijke hondengeluiden zijn blaffen, piepen, huilen en grommen. Deze geluiden hebben allemaal een andere betekenis, ze voelen zich bedreigd, ze groeten u, ze slaan alarm of ze willen spelen.

U voelt zich misschien gefrustreerd en gestrest omdat u denkt dat uw Jack Russell of de hond van de buren dit doet uit dominantie of agressie. Dit is echter niet de waarheid. De hond doet dit omdat hij iets will communiceren. Hoe eerder u deze boodschap hoort, hoe sneller de hond stop met luid zijn.

Gebruik bij blaffen afleren nooit straffen

Straffen maakt het probleem vaak alleen maar erger. Daarom ben ik zeker geen voorstander van antiblaf halsbanden. U denkt misschien dat het een makkelijke oplossing is, maar ze zijn meestal wreed en onnodig. Antiblaf halsbanden zijn gemaakt met ingebouwde fouten. Deze halsbanden worden geactiveerd als een hond blaft of als er in de buurt een hard geluid is. Dit maakt u hond zeer angstig van andere geluiden en honden. Het ene probleem wordt door een nog groter probleem opgevolgd.

De meeste hondenbeziters (met de beste bedoelingen) maken fouten die makkelijk vermeden kunnen worden. Leer ervan en wat u ervan in de plaats moet doen.

We bespreken hier 3 stappen die u kunt volgen. Deze stappen zijn simpel genoeg, maar u zult zien dat u er erg bij betrokken moet zijn. Uw eerste doel is om te achterhalen waardoor het blaffen ontstaat, dan de juiste trainingsmethode kiezen en als laatste gaat u de method consistent toepassen.

Stap 1: Waarom blaft mijn hond?

De beste manier om deze vraag te beantwoorden is om een hondendetective te worden. Houd een logbook of agenda bij van het gedrag van uw hond op de tijden dat hij blaft. Dit is bijvoorbeeld een voorbeeld wat u zou kunnen opschrijven:
· Wanneer gebeurt het en hoe lang duurt het blaffen?
· Hoe vaak blaft uw hond overdag?
· Is er iets wat het blaffen losmaakt bij uw hond?
· Wat is uw hond aan het doen?
· Hoe klinkt het blaffen?
· Is er en oorzaak van het blaffen? (bijvoorbeeld een kat die wegrent)

Wanneer u deze vragen noteert, gedraag u dan als een wetenschapper:
1. Wees objectief
2. Verstoor de situatie niet die u observeert
3. Maak gedetailleerde notities of aantekeningen

Als u voldoende informatie heeft verzameld, probeer dan deze informatie een patron te ontdekken. Bijvoorbeeld: Blaft uw hond als hij alleen gelaten wordt? Blaft uw Jack Russell tussen 21 enn 22 uur ‘s-avonds? Blaft uw hond als er mensen buiten lopen? Blaft hij alleen naar katten? Kijkt uw Jack vrolijk, gestresst of boos?

Stap 2: Het vinden van de juiste oplossing voor het blaffen

Uw Jack Russell zal het meest vaal vallen in een van de volgende categorieen: Voor effectief blaffen afleren, kiest u een methode die het dichtst bij uw probleem past. Bij elk probleem geven we u een stap voor stap beschrijving voor het specifieke probleem. Het kan zo zijn dat uw hond meer dan 1 probleem heeft.

Angstig blaffen

Een hond die zo blaft voelt zich vaak bedreigd en heeft een zelfverzekerde leider nodig om zich veilig te voelen. Ook moeten systematische desensibilisatie en operante conditionering worden geimplemnteerd om hem te leren niet bang te zijn. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Blaffen om te waarschuwen

Dit soort blaffen is im de roedel te alarmeren dat er mogelijk een indringer isThis barking is alarming the pack of a possible intruder. Het moet worden bevestigd voordat het kan worden gestopt. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Bewaken van spullen

Dit is ook een bange hond. Hij voelt dat hij op het punt staat iets kwijt te raken dat van hem is en hij wil het beschermen. Vermijd het plaatsen van uw hond in zo’n situatie en leer hem om te gaan met deze vorm van stress d.m.v. systematische desensibilisatie en operante conditionering. Voorbeelden hiervan zijn: agressie m.b.t. voedsel, territoriaal blaffen, agressie over speeltjes en het bewaken van zijn baasje (de jaloerse hond)

Stress en angstig blaffen

Stress kan worden veroorzaakt door veel factoren en zorgt ervoor dat uw hond meer blaft dan nodig is. Dit artikel vertelt u meer over de meest algemene stress factoren bij honden en wat hier mogelijk een oplossing voor is. Een van de meest algemene redenen van stress bij honden is verlatingsangst. Om dit probleem onder controle te krijgen terwijl uw Jack hiervoor behandeld wordt, is een oppas of een andere hond als maatje.

Blaffen uit verveling

De hond die blaft heeft echt niks anders te doen. Hij heeft geleerd dat blaffen leuk is en hij op deze manier wat overtollige energie van kan kwijt raken. Deze hond moet leren dat er alternatieve vormen van vermaak beschikbaar zijn en hoe dit moet worden aangeleerd. Klik hier om naar het artikel over deze vorm van blaffen te gaan.

Vragen om aandacht

Deze hond wordt beloond met aandacht telkens als hij blaft. Een manier om dit op te lossen, is om formele BLAF/STIL commando’s te geven. Als aanvulling daarop moet u uw hond voldoende aandacht geven als hij niet blaft. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Levendig en opgewonden blaffen

Dit is blij en enthousiast blaffen en uw hond blaft zodat iedereen mag horen dat hij vrolijk is. Voorbeelden van dit soort blaffen zijn: Blaffen en springen als u de lijn om wilt doen, opgewonden blaffen omdat uw hond in de auto zit, blaffen naar andere honden en blaffen als de deurbel gaat.  Een aantal oefeningen waarbij de hond controle over zichzelf heeft rn manieren leert, zijn hierbij nodig. Ga naar het artikel om dit soort blaffen bij uw Jack Russell te reduceren.

(Per ongeluk) aangeleerd blaffen

Dit kan al het eerder genoemde blaffen zijn, maar waarbij het baasje per ongeluk dit gedrag heeft beloond waardoor het nog erger wordt. Leer  uw hond het STIL commando. Klik hier om naar het artikel te gaan.

Step 3: Wees consistent en positief

Als u eenmaal uitgevogeld heeft waarom uw hond blaft en een keuze heeft gemaakt uit de bovenstaande opties, klikt u op de link en ga naar het artikel om te leren hoe de betreffende vorm van blaffen verholpen kan worden.

Nu dat u begrijpt waarom u hond blaft, wordt u niet meer boos als hij dat doet en zult u in staat zijn om uw Jack op de juiste manier te trainen.

Als u vragen heeft over blaffen afleren bij uw Jack Russell, stuur dan een bericht via ons contactformulier. We zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

U vond dit artikel wellicht interessant, maar u loopt tegen hele andere problemen aan bij de training en opvoeding van uw Jack Russell?

Een echte aanrader is het complete handboek voor de Jack Russell. Veel problemen worden in dit handboek besproken. Het boek is in e-book formaat en kan daarom na betaling direct worden gedownload. Als het niet werkt, heeft u een 100% refund garantie.

U kunt het e-book hier bestellen.