De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Een Jack Russel uitlaten tips en adviezen

In dit artikel vertellen we u graag meer over een Jack Russel uitlaten en zullen daarbij focussen op het uitlaten van een Jack Russel volwassen hond en een Jack Russel pup. Een Jack Russell uitlaten is een belangrijk deel van honden training. Voordat u uw hond gaat laten, zorgt u er wel voor dat u een goede halsband heeft. Voor meer informatie over het kiezen van de juiste halsband leest u dit artikel eerst.

Honden Training: Een Jack Russel puppy uitlaten

Het uitlaten van een Jack Russell pup is niet alleen bedoeld als onderdeel van de zindelijkheidstraining, maar is zeker ook bedoeld om uw Jack Russel puppy gewend te laten raken aan de omgang met mensen en dieren en aan situaties om hem/haar heen. Denk hierbij aan langsrijdende brommers en auto’s. Allemaal onbekende geluiden voor hem/haar

Een Jack Russel pup moet ongeveer om de 2 uur worden uitgelaten. Dit is noodzakelijk in het kader van zindelijk maken. Het is van belang dat u uw pup telkens op dezelfde plek uitlaat en hem/haar daar zijn behoefte laat doen. Hiermee leert u hem dat dit specifieke plekje speciaal is bedoeld om te plassen en poepen. Als hij vervolgens op de juiste plek zijn behoefte heeft gedaan, geef hem dan ook een beloning hiervoor.

Het uitlaten van uw Jack Russel puppy is ook zeer belangrijk bij het socialisatieproces. Een Jack Russel zit tussen de 3 en 12 weken in de primaire socialisatiefase en in deze periode is het essentieel om uw Jack Russel puppy te laten wennen aan veel zaken die wij als mensen heel normaal vinden, maar die voor uw hond erg bedreigend kunnen zijn. Door hier nu genoeg tijd in te investeren, zorgt u ervoor dat u een volwassen Jack Russell krijgt die een behoorlijke dosis zelfverzekerdheid heeft en niet snel angstig is.

Het uitlaten van een volgroeide Jack Russel

Het uitlaten van een hond die zich perfect gedraagt, is een echt genot. Aan de andere kant is een slecht luisterde hond een nachtmerrie. Bij het laten trekken aan de riem, steeds overal maar aan snuffelen, onverwachts achter andere honden of dieren aangaan. Dit zijn momenten waar u niet op zit te wachten, maar waar u zeker niet aan kunt ontkomen.

Wees een roedelleider

Het is van essentieel belang dat u zich als een roedelleider opstelt bij honden training. Hiermee kunt u veel problemen voorkomen. Uw Jack Russell moet goed weten dat u de leiding heeft en de riem in handen heeft. Een goede start is het halve werk zeg maar. Als u uw hond gaat uitlaten, zal hij uitgelaten zijn en niet kunnen wachten, maar laat hem eerst tot rust komen en ga dan pas weg. Belangrijk hierbij is dat u als eerste vertrekt, want u bent de roedelleider en u maakt de dienst uit

U zult merken dat als u eenmaal buiten bent uw Jack Russell direct overal begint te snuffelen en een plekje uitzoekt om te kunnen plassen. Uiteraard is dit iets wat mag, maar het mag ook weer niet te veel tijd in beslag nemen. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, zorgt u dat hij weer keurig naast u loopt aan de riem. Een klein stukje voor u uitlopen is geen probleem. maar zorg wel de lijn niet strak staat.

Doe iets onverwachts

Als dit niet helemaal de kant op gaat zoals u zou willen, omdat hij enorm aan u loop te trekken, kunt u het volgende eens proberen: Zodra u merkt dat uw Jack Russell de leiding neemt, draait u meteen om en u gaat zonder verdere aanwijzing de tegengestelde richting uit. Doe dit snel en pas dit toe zo veel keer als u denkt dat het noodzakelijk is. Uiteindelijk zal uw Jack Russell de boodschap begrijpen en doorhebben dat hij u moet volgen.

Wat ook goed werkt, is de tactiek van het onverwachts stoppen. De kunst is om relaxed te blijven en hem te negeren. Uiteindelijk zal uw Jack Russell het niet meer houden en naar u toekomen. Zodra dit het geval. is het weer geoorloofd om uw wandeling voort te zetten.

Wilt u meer tips en adviezen?

Wellicht is het Jack Russell Handboek iets voor u! U leert alles over honden training en opvoeding van de Jack Russell Terriër. Dit handboek heeft al meer dan 2000 Jack Russell eigenaren geholpen. Klik hier voor meer over het handboek.