De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Jack Russell hondenriem kiezen (5 tips)

Het kiezen van de juiste halsband voor uw Jack Russell is een van de meest belangrijke beslissingen die u als hondenbezitter moet maken.

Als de halsband te dun is, zal hij breken en dit betekent een potentieel gevaar voor uw hond. Als de halsband te star is, kann hij uw Jack Russell verwonden. Er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u op zoek gaat naar een halsband. In dit artikel gaan we u helpen om de perfecte halsband te vinden in een paar makkelijke stappen.

Heeft uw hond geleerd om aan de lijn te lopen?

Het aan de lijn lopen is een van de meest belangrijke vaardigheden die onze harige vriend onder de knie moet hebben. Het is belangrijk voor hun veiligheid, maar ook voor uw gemak. Honden die niet goed hebben geleerd om aan de lijn te lopen, zullen trekken en rukken tijdens de wandeling waardoor de kans op verwonding toeneemt.

Als uw jack Russell snel opgewonden raakt of een jachthond is zoals de jack Russell terrier, kunnen ze plots ergens op afgaan waardoor hun interesse is gewekt. Een klein dier, speeltje of een andere hond. In een ogenblik is hun focus op dat ene en ze hebben geen oog meer voor hun omgeving. Dit soort momenten kunen tot een serieus verkeersongeluk leiden. Een goede training om de aan de lijn te lopen, is in het belang van alle partijen.

Heeft u hond bepaalde gezondheidsproblemen?

Een Klasdieke  (platte) hondenriem gaat om de nek van de hond en kunnen de trachea (luchtpijp) beschadigen. Tevens kan het de toevoer van zuurstof afknellen als ze te strak zitten. Het is het beste om dit soort hondenriemen te vermijden bij honden die vatbaar zijn voor Tracheacollaps. Dit zijn normaalgesproken de kleinere rassen, oudere honden, honden met overgewicht en honden die bloot staat aan passief meeroken.

U kunt de tekenen van een tracheacollapse makkelijk herkennen als uw Jack Russell lastig kan ademen, hoest of overgeeft als hij/zij wordt opgetild of een hondenriem draagt. Ook piepgeluiden tijdens het ademen en het vermijden van fysieke inspanning kunnen wijzen op tracheacollapse. Als u deze symptomen waarneemt, verwijder dan de hondenriem en ga met uw Jack Russell naar uw dierenarts voor een controle.

Wie laat wie uit?

Laat u uw Jack Russell uit of is het andersom? U bent misschien beste maatjes, maar uiteindelijk bent u degene die beslist wanneer, waar en waarom u ergens hen gaat. Veel professionele hondentrainers gebruiken en raden voorgevormde harnassen aan voor een blessurevrije hondentraining. Voorgevormde harnassen met bevestiging aan de voorkant dwingen uw hond om naast u te lopen in plaats van voor u uit te lopen en geven u voldoende invloed als hun focus plotseling verandert.

De lijn wordt vastgemaakt aan een harnas dat om de borst en voorpoten van uw hond gaat waardoor er geen spanning op de nek komt te staan. Een ruk aan de lijn resulteert in het feit dat de hond u aankijkt in plaats van de afleiding. Hierdoor wordt de focus op u en geeft u de mogeljikheid om hun gedrag op een positieve manier te corrigeren in plaats van negatieve versterking.

Comfort is het belangrijkste

Harnassen met een bevestiging aan de achterkant zijn comfortabel, zeker als ze aan de binnenkant gestoffeerd zijn en de bewegingen van uw Jack Russell niet belemmeren. U houdt het veilig omdat u nog steeds voldoende controle heeft om te corrigeren als iets de aandacht van uw hond vraagt en hij de benen neemt. Jack Russell’s zijn snel, behendig, energiek en vaak opgewonden en daarom is een harnas met lijnbevestiging aan de achterkant de beste keuze voor hun kleine lichaam.

Sommige hondenbezitters die hun honden niet geleerd hebben om aan de lijn te lopen, kunnen ervaren dat zulke harnassen misschien iets te veel vrijheid aan hun hond geven en er misbruik van maken en schade gaan inrichten.

De meeste positieve hondentrainers raden harnassen aan, maar als u toch liever een standaard hondenriem wilt, kies dan wel voor een gestoffeerde. Het meest belangrijke, kies de juiste maat halsband. Als u de hondenriem omdoet, moet er 2 vingers kunnen tussen de nek en de halsband.

Halsbanden die absoluut niet aan te raden zijn:

  • Halsbanden waardoor uw hond kan stikken
  • Halsbank met haakjes
  • Een Harnas voor op de kop (er zijn verschillende mogelijkheden, maar ze zijn niet aan te raden
  • Lupi harnas
  • Electronische halsbanden
  • Anti blaf banden

Alle bovengenoemde halsbanden of harnassen zijn eigenlijk een vorm van marteling voor uw harige vriend en het advies is om ze nooit te gebruiken.

Het kiezen van de perfecte halsbank voor uw geliefde Jack Russell is niet makkelijk en u moet er echt goed de tijd voor nemen om goed onderzoek te doen voor het vinden van de beste optie. Het investeren in een goede halsband of harnas is een uitgave die wellicht wat kost, maar u zult er zeker geen spijt van krijgen. Uw viervoetige vriend zal u ook dankbaar zijn.