Jack Russel Stamboom – Alle informatie

Wat is nu eigenlijk een Jack Russel stamboom? Aan een stamboom kun je precies herleiden wie de vader en moeder, opa en oma van een Jack Russel terriër zijn. Het is dus een bewijs waar uw jack Russel van afstamt.

NSHB (Het Nederlands Honden Stamboek)

Honden met een stamboom worden in ons land vastgelegd in het Nederlands Honden Stamboek. Dit is een register dat officieel wordt erkend door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De FCI is een internationale organisatie. Voor zover bekend wordt het stamboek ook erkend door landen die niet zijn verenigd met de FCI.

Wat zijn de kenmerken van een rashond?

 

Vroeger fokte men honden om specifieke dingen te moeten doen. Men was bijvoorbeeld veel bezig met hoe een hond eruit zag of uit moest zien, hoe een hond zich moest gedragen en welke taken een hond in praktische zin moest uitvoeren. Op een gegeven moment werden honden niet meer specifiek gefokt om bepaalde eigenschappen en taken en dat zorgde dat er per ras een standaard ontstond. Deze standaard bepaalde de specifieke kenmerken van een ras. Daarin werd bepaald aan welke kenmerken een hond moest voldoen om tot een specifiek ras te behoren. De kenmerken van een rashond worden dus bepaald door de rasstandaarden die zijn erkend door organisaties zoals een kennelclub en de FCI die we al eerder ter sprake brachten. Op dit moment zijn er ongeveer 300 hondenrassen die officieel zijn erkend door de FCI. Het is wel goed om te noemen dat rashonden niet per definitie ook een stamboom hebben.

 

jack russel opvoeden

Wat is het belang van een stamboom?

Met een Jack Russel Stamboom kunt u eenvoudig achterhalen wie de familie is van uw Jack Russel Terriër. Maar waarom is dit dan zo belangrijk? Een Jack Russell stamboom is belangrijk omdat je zo alle nodige informatie kan achterhalen over de voorouders van je Jack Russell. Het belang van een stamboom kan ook worden uitgedragen in ze zin van het voorkomen van inteelt. Als honden te dicht verwant zijn uit elkaar en er komen hier puppy’s uit, er een grote kans is op een erfelijke ziekte en andere problemen met betrekking tot gezondheid.

Het gros van de fokkers zie zich toeleggen op het fokken van Jack Russel terriërs dienen lid te zijn van een erkende rasvereniging. Het gevolg hiervan is dat deze fokkers zich dus moet houden aan het reglement van deze betreffende vereniging. In een reglement zijn bepaalde zaken vastgelegd met betrekking tot de gezondheid. U moet hierbij denken aan zaken zoals patella luxatie en afwijkingen van de ogen. Als deze afwijkingen worden geconstateerd, is het verboden om er mee te fokken. Wat is dus het belang van een Jack Russel stamboom? Door de stamboom te raadplegen kunnen gezondheidsproblemen en andere zaken worden voorkomen.

 

 

[thrive_leads id='16519']