De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Jack Russell begraaft en beschermt zijn eten? Tips om hier mee om te gaan!

jack russel opvoeden

Heb je misschien wel eens gemerkt dat jouw Jack Russell zijn eten verstopt of nerveus wordt als je hem benadert terwijl hij aan het eten is?

Dit zijn allemaal hele normale gedragingen voor een hond. Ze zijn bij sommige honden wat meer op de voorgrond aanwezig, maar elke hond heeft de natuurlijke neiging om dit gedrag te vertonen.

Hier zijn een aantal handige tips om met dit gedrag om te gaan.

Hoe het allemaal is begonnen

Een hele tijd geleden toen mensen en honden nog geen vrienden en maatjes waren, leefden, joegen en aasten in roedels. Het was een ellendig bestaan zonder alle gemakken waar wij tegenwoordig aan gewend zijn, zoals bijvoorbeeld premium voedsel dat je in de speciaalzaak kunt kopen.

Overleven

Ze overleefden op alles wat ze in het wild vonden en ze deden dat samen met heel veel andere hongerige dieren die ook een stukje van de taart wilden. Louter overleven betekende dat honden een beetje egoistisch werden als het gaat over eetgewoonten.

Het verdedigen van hun eten tegen andere dieren die anders dit voedsel zouden opeisen voor zichzelf was cruciaal voor hun dagelijks overleven. Vandaar het bewaken van voedsel.

Wie wat bewaart…

Het begraven van eten komt voort uit de behoefte om restjes te bewaren om op een latere tijdstip of de volgende dag op te eten. Vlees en botten welke onder de grond zijn verstopt, zijn voor andere dieren niet te vinden en worden veel langer en beter bewaard dan in de open lucht.

Op deze manier was het mogelijk dat een hond altijd een maaltje tot zijn beschikking had als er even niks te krijgen was en het kostte weinig inspanning (als ze de maaltijd nog konden vinden)

Het begraven van tegenwoordig

De meest algemene reden dat jouw Jack Russell zijn eten begraaft, is dat hij al meer dan genoeg in zijn bak en iets wil bewaren voor op een later tijdstip (net zoals zijn voorouders dat deden).

Aandacht trekken

Als jouw Jack begint met het verstoppen of begraven van bezittingen (die hij niet kan eten) betekent dit waarschijnlijk dat hij aandacht nodig heeft. Hij wil dat je dit opmerkt en tijd met hem doorbrengt door samen iets leuks te gaan doen.

Bij honden die erg veel energie en intelligentie hebben, zoals de Jack Russell terriër, komt het ook vaak voor dat ze dingen gaan verstoppen omdat het gewoon leuk is. Ze doen het voor de lol om zo de verveling te verdrijven.

Verstoppen van voedsel kan overal

Het begraven van eten betekent niet altijd het daadwerkelijk graven van een gat in de grond. Als ze geen toegang hebben tot een tuin met aarde omdat u bijvoorbeeld in een appartement woont, kunnen ze ook dingen verstoppen onder het tapijt, kussens of meubels.

Dit gedrag is vaak een symptoom van een groter probleem dat je met jouw Jack Russell kunt ervaren. Het is een manier om met jou te communiceren en waarbij hij aangeeft dat er iets moet veranderen.

Geef hem kleinere porties als je hem eten geeft of geef zijn behoeftes meer aandacht door kwalitatieve tijd met hem door te brengen. Hiermee voorkom je dat hij zich ongewild, genegeerd of verveeld voelt.

Net zoals mensen hebben Jack Russell liefde en aandacht nodig.

Bewaken en bezitterig gedrag rondom voeding

Zoals we al eerder benoemden, is het bewaken van eten een overblijfsel uit het verleden van de hond. Mensen geven hun honden vaak de ruimte om te eten vanaf het puppy zijn.

Het is algemene wijsheid dat je een hond met rust moet laten als hij aan het eten is. Er ontstaat echter een probleem als er gasten zijn of kleine kinderen komen die deze algemene etiquette bij honden niet in acht nemen.

Begin vroeg met training

Ze kunnen uw Jack Russel gaan irriteren tijdens zijn maaltijd zonder zich te realiseren dat jouw hond in de stress kan schieten wat nare gevolgen kan hebben.

Daarom is het goed om uw jack Russell te trainen op interactie tijdens het eten en je moet er vroeg mee beginnen.

Het is echter nooit te laat voor jouw viervoetige vriend – Wees positief en geduldig, zoals altijd. Het doel is om hem te bevrijden van stress en angst.

Begin langzaam en op een afstand. Kom zo dichtbij als het maar kan zonder dat jou Jack Russell symptomen van bewaakgedrag vertoont (grommen, agressieve houding) geef hem een beloning die van veel waarde is en laat hem zijn eten opeten in alle rust.

Na dit een aantal keren te hebben gedaan (ongeveer 10 maaltijden) probeer je wat dichterbij te komen en herhaal het hele proces weer.

Niet overdrijven

Maak er geen groot ding van. Uw houding moet zijn: “Er is niets te zien hier, alles is normaal”. Na een tijdje moet u die waardevolle beloningen als je zijn voerbak voorbij loopt. Overdrijf het alleen niet. Het doel is om het te leren de aanwezigheid te associëren met iets leuks en spannends.

Dit is waarom je beloningen met een hoge waarde moet gebruiken en niet de alledaagse brokjes. De truc is om de beloning onvoorspelbaar te houden en in kleine hoeveelheden. Je wilt dat jouw Jack Russel in alle zijn rust maaltijd opeet alsof jij er helemaal niet bent.

Jouw hond moet de aanwezigheid van andere mensen zien als iets leuks en wenselijks, iets waar hij naar uitkijkt in plaats van dat het aan hem vreet.

Onze hondenmaatjes hebben bepaalde eigenschappen die ze hebben geërfd van hun voorouders, net zoals ons. We moeten geduld en begrip hebben voor hun behoeftes, net zoals wij dat van hun verwachten.

Algemene conclusie

Jouw Jack Russell communiceert niet alleen met jou door te blaffen en te grommen, maar door een groot aantal gebaren, mimiek en gedragingen waar we niet bang van hoeven te zijn. Observeer, leer en interpreteer. Alleen door te leren elkaar te vertrouwen kunnen mensen en honden in harmonie samen leven.

That’s not all folks

We hopen dat dit artikel heeft bijgedragen aan het begrijpen van het gedrag van Jouw jack Russell terrier en dat je de tips zult toepassen. Tenslotte willen we jou nog het handboek voor de Jack Russell onder de aandacht brengen dat is geschreven door Jan Kramer en maar liefst 200 pagina’s telt. Je kunt het digitale handboek risicoloos uitproberen. Bovendien krijg je er ook nog eens 4 bonus boeken bij kado!

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Kramer>>

Samenvatting
Jack Russell begraaft eten?
Titel
Jack Russell begraaft eten?
Omschrijving
Dit is waarom jouw Jack Russell zijn eten begraaft of beschermt. Begrijp waar dit gedrag vandaan komt.
Auteur