De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Kunnen honden huilen net zoals mensen?

We weten dat honden gevoel hebben en dat ze  met zielig, glazige ogen kunnen kijken. Je kunt bijna niet anders concluderen dan dat ze huilen! Huilt onze hond ook echt? Kunnen honden huilen net zoals wij dat doen?

alhoewel honden droefheid en verdriet kunnen voelen, huilen honden niet op de zelfde manier zoals mensen dat doen. Met andere woorden gezegd: hun droevige gevoelens worden niet zichtbaar door een vloed van tranen. Mensen zijn de enigen die huilen als gevolg van hun emotionele gesteldheid.

We kunnen deze algemene vraag ook weer opsplitsen in meerdere vragen. Kunnen honden sowieso wel huilen? Kunnen honden huilen op een andere manier? Als honden niet kunnen huilen, zien wij dan bepaalde emoties bij honden die er niet zijn?

Kunnen honden huilen

Kunnen honden huilen? Niet als hun ogen gezond zijn!

Honden hebben natuurlijk wel traanbuizen. Deze functioneren om de ogen aangenaam te houden en om schoon te houden. Deze tranen lopen echter terug in de neusholte in plaats dat ze uit de ogen druppelen.Als de ogen van uw hond echt tranen produceren, kan dit een aanwijzing zijn dat er iets mis is. Tranen bij honden kunnen worden veroorzaakt door:

  • Een beginnende ooginfectie
  • Een geblokkeerde of verstopte traanbuis
  • Allergieen
  • Beschadiging van het oog

Als u merkt dat de ogen van uw hond er watering uitzien, bekijk dit dan van dichtbij om te zien of er zich niks bevindt aan de oppervlakte van het oog. Als dit “huilen” of watering zijn een aantal dagen aanhoudt, Laat u dan uw dierenarts er naar kijken.

Honden drukken emotionele pijn uit op andere manieren

Ook al kunnen honden niet huilen (in de menselijke zin van het woord), ze brengen wel op merkbare manieren pijnlijke reacties tot uiting. Honden leren als puppies (net zoals baby’s) om te huilen om aandacht, gemak en veiligheid te krijgen. Puppies zullen vocaal laten merken dat u te ruw speelt bijvoorbeeld. Ze zullen hun moeder roepen als ze het koud hebben, honger hebben of zich alleen voelen.

Na het puppy zijn, zullen honden janken en jammeren als ze zich gescheiden voelen van hun baasjes of andere honden in het gezin. Ze kunnen dit ook erg goed als ze een traktatie willen.

Het is gevaarlijk om een een-op-een vergelijking te maken met menselijke emoties en emoties bij honden. Mensen zijn natuurlijk meer genuanceerd in hun emoties en psychologische gesteldheid. Honden daarentegen reageren veel meer op hun omgeving en impulsen en ervaren niet sterke uitbarstingen van gevoel. we moeten onthouden dat honden leren om hun gedrag aan te passen aan hun behoeftes. Sommige uitdrukkingen kunnen emotioneel lijken, kunnen in werkelijkheid “manipulatief” zijn op een onschuldige manier uiteraard.

Meer over emoties bij honden

Het is geen gegeven dat uw hond constant de boel in de maling neemt. Het is alleen goed om te onthouden dat we nooit 100% zeker zijn wat onze hond werkelijk voelt! Toch kunnen we vaak hun boodschappen en reacties ontcijferen. Dit is de primaire bron van onze band met het hondenras en deze is zonder twijfel een emotionele band. We genieten van hun blijdschap, aandacht en liefde. En dat is zeker ook andersom.

Emotie bij honden

We weten ook dat honden ongebruikelijke en aparte geluiden maken als ze zien dat hun baasje op een manier fysieke beschadiging hebben opgelopen.  Dit zegt ons dat ze niet alleen spanning en emotionele pijn kunnen uiten, maar dat ze ook een bepaald empathisch vermogen hebben.

Of honden werkelijk medeleven kunnen hebben net als mensen is weer een andere vraag. Wat het antwoord ook mag zijn, hun vermogen om onze stress aan te voelen en ons een goed gevoel te geven is de hoofdreden dat we helemaal weg van onze honden zijn.