Kunnen Jack Russell terriers goed omgaan met kinderen?

jack russell kind

Een Jack Russell aanschaffen doe je niet zomaar en daarom is het zeker ook goed om te overwegen als u kleine kinderen in huis heeft. Het gegeven van kleine kinderen en Jack Russell terriers samen, kan nog wel eens voor problemen zorgen in het gezin.

Op de vraag of Jack Russell terriërs goed omgaan met kinderen is het antwoord: hangt er vanaf hoe goed uw hond is
gesocialiseerd op jonge leeftijd

Kleine kinderen en jonge pups

In het geval u uw Jack Russell pup al vanaf jonge leeftijd bij u thuis leeft en netjes samen met de kinderen is opgegroeid, zult u niet tegen grote problemen aanlopen. Uw hond is als kleine pup gevormd naar de situatie en weet niet beter. Socialisatie is erg belangrijk en door op jonge leeftijd met andere schepsels om te gaan en daaraan te wennen, is een groot voordeel. Door om te gaan met levende wezens van allerlei vormen en afmetingen helpt mee zodat de hond zich niet bedreigd voelt.

Kleine kinderen als bedreiging

Als u een Jack Russell terrier en kleine kinderen hebt, is uw meest grote zorg dat uw hond zich niet bedreigd voelt. Een Jack Russell zit uw kind niet als een kind, maar als een pakketje energie dat overal maar aan trekt en tegen schopt. Het hoeft zelfs niet eens van deze extreme vormen aan te nemen. Het gewoon spelen met het oor, zijn haar of lichaam kan al bedreigend bij hem overkomen. Hij kan het zien als een aanval. Daarom is het belangrijk dat uw hond voldoende is getraind om gehoorzaamheid en op agressiviteit.

Kleine kinderen opvoeden

Hoe moeilijk het ook is, toch is het belangrijk om uw kinderen te leren uw hond niet te irriteren. Vooral met hele kinderen is dit lastig, omdat ze het niet begrijpen. Laat in ieder geval uw hond nooit alleen in de kamer met een klein kind. Als zijn jachtinstinct naar boven komt, kunnen er hele vervelende dingen gebeuren. Blijf altijd in de buurt als uw kind aan het spelen is en uw Jack in huis rond loopt.

Concluderend kunnen we dus stellen dat een Jack Russell terriër geen goede match is met kleine kinderen. Goede socialisatie van de hond is essentieel voor de omgang met andere wezens. Laat uw Jack nooit alleen in de kamer met een klein kind. Zijn jachtinstinct kan naar boven komen en dit kan zorgen voor nare dingen.