Mag mijn Jack Russell chocolade eten?

Het korte antwoord op deze vraag is: Zeker niet!

Er gaan veel verschillende verhalen rond over het feit dat baasjes hun Jack Russell jarenlang chocolade geven aan hun hond en dat ze er geen last van hebben. Dat zal allemaal waar zijn, maar in het algemeen is het zeker geen goed idee om uw hond chocolade te geven.

Chocolade is giftig

Waarom is het geen goed idee om uw Jack Russell chocoalade te geven? De reden hiervoor is dat chocolade in werkelijkheid giftig is voor honden. Uit ervaring weet u ongewtijfeld dat honden wel wat kunnen hebben, maar chocolade hoort niet in dit rijtje thuis. Wij mensen houden van chocolade en kunnen er enorm van genieten en we zouden het bijna met onze geliefde hond willen delen, maar dat is echt een heel slecht idee. Als uw Jack Russell chocolade eet, zal hij waarschijnlijk een theobromine vergiftiging krijgen. Dit is een overdosis reactie op theobromine. Theobromine is het bittere component dat in de cacaoplant aanwezig is.

Cacaoplant

Honden hebben veel langer nodig om theobromine te metaboliseren dan mensen dat nodig hebben. Per 17,5 uur wordt de helft van in het lichaam aanwezig zijnde chocolade afgebroken. Het feit dat de Jack Russell zo lang aan de theobromine wordt blootgesteld, maakt dat chocolade zo fataal is voor honden in bepaalde doseringen.

15 gram pure chocolade per 1 kg lichaamsgewicht is al voldoende om problemen te veroorzaken. 13 gram kookchocolade per 1 kg lichaamsgewicht is al genoeg om tekenen van vergiftiging te veroorzaken.

Andere soorten chocolade, zoals bijvoorbeeld melkchocolade bevatten veel minder theobromine en er zijn veel grotere hoeveelheden nodig om problemen te kunnen veroorzaken. Ondanks dit alles is het sterk af te raden om chocolade aan uw jack Russell te geven. Neem dit aan als een preventieve maatregel. U weet gewoon niet hoe uw Jack Russel terrier op de chocolade gaat reageren.

Als u uw geniet-momentje toch met uw hond wilt delen, zijn er genoeg alternatieven. Er zijn speciale hondensnoepjes te koop die erg veel lijken op chocolade. Op deze manier kunt u toch samen genieten.