De #1 website over Jack Russells van Nederland

Wij worden beoordeeld met een 9,3

Tips om een weglopende Jack Russel te stoppen!

Jack russell stoppen weglopen

Jack russell stoppen weglopen

Probeert mijn Jack Russel te ontsnappen?

Een Jack Russell vindt het leuk om weg te rennen. Dit is iets wat in zijn genen zit. Het is heel normaal Jack Russel gedrag. Trek het je daarom niet persoonlijk aan. Een Jack Russel werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht om prooi op te sporen. Hij is dus gewend om te rennen en het zit dus in de aard van het beestje.

Door jarenlang Jack Russel fokken, is dit gedrag instinctief geworden. Deze aanleg, gecombineerd met zijn ongelooflijk actieve en sportieve aard, betekent dat hij geen scrupules heeft om kilometers vooruit te rennen. Jij wilt jouw Jack Russel voldoende beweging geven, want dat heeft hij nodig, maar het is dan zeker niet fijn als hij telkens de benen neemt.  Je moet dit gedrag dus stoppen, maar hoe doe je dit?

Gehoorzaamheidstraining

Voor de veiligheid van jouw hond is het heel belangrijk dat jouw Jack Russel terriër een goede gehoorzaamheidstraining krijgt. Zodra jouw hond reageert op basis van commando’s en begrijpt dat jij het meest dominante lid van de roedel bent, zal jouw Jack Russel veel minder de neiging hebben om weg te rennen.

Opvoeding en geduld

Er is veel geduld nodig en de kunst om jouw hond te begrijpen. Jouw Jack Russel opvoeden is van vitaal belang. Je kunt beginnen met het trainen van jouw hond door hem consistent te belonen voor goed gedrag. Dit wordt ook wel positieve versterking genoemd. Omdat de Jack Russel vaak moeilijk kan doen, is hulp van een professionele trainer soms nodig.

Jack Russell Puppytraining

Begin vroeg met een Jack Russell puppy training in een klas, waar er dezelfde mensen zijn, die je niet zullen veroordelen voor het hebben van een moeilijk te controleren hond. Zij weten ook wat het is en zullen jou op weg helpen. Het is belangrijk dat jouw thuis ook bepaalde technieken oefent.

inarticle button jack

Beloon goed gedrag

Leer uw hond om direct te komen op elk gewenst tijdstip. Beloon hem met hondensnoepjes  en complimentjes zodat hij het terugkomen. associeert met de beloning.

Hetzelfde kunt u toepassen op trucs zoals het vragen om te zitten, te blijven zitten als u wegloopt en dan hem uiteindelijk te vragen om te komen. Als hij deze dingen doet krijgt hij zijn beloning. Uw hond zal snel gehoorzaamheid associëren met beloning en dit zal hem aanmoedigen om goed gedrag te vertonen en het risico te verlagen dat hij wegrent.

Extra informatie

Houdt in gedachte dat Jack Russels snel zijn afgeleid, dus ook bij training. Houdt de trainingen kort om verveling en frustratie te voorkomen, en als u deze zaken op een regelmatige basis oefent, zult u snel het verschil opvallen.

Wees verder voorzichtig om uw hond niet achterna te rennen als hij de benen neemt. Als u dat doet, vertelt u eigenlijk dat het een spel is en dat moedigt hem aan alleen maar meer weg te rennen, doe dus niet mee met dit slecht gedrag. U vraagt zich misschien af hoe u eigenlijk de hond moet vangen als hij wegloopt, maar het antwoord is heel simpel, geef hem niet de kans.

Houdt hem aan lijn totdat hij een gedegen hondentraining heeft gehad. Nog een belangrijk punt is dat sommige Jack Russel eigenaren hun hond niet kunnen straffen en hun hond belonen als de hond terugkomt. Dit is niet goed, want dan lijkt het voor uw hond of slecht gedrag wordt beloond en dat is het laatste wat u wilt. Herinner uw hond eraan dat u de Alpha bent en uw commando’s zullen geen probleem meer zijn.

In het kort: het natuurlijk gedrag zorgt ervoor dat jouw hond vaker wegrent dan je zou willen. Hun energie en aandrang om te jagen is soms moeilijk te corrigeren, maar als u voldoende tijd besteedt aan training zul je snel de controle overnemen zodat jouw hond gehoorzaam wordt.

Jack Russell trainingsboek

Wil jij meer weten over het trainen en verzorgen van een Jack Russell terriër? Jan Kramer is een fenomeen als het gaat over de Jack Russell terriër. Ik kan je sterk aanraden om eens op zijn website te kijken. Hij heeft een handboek geschreven waarin alle aspecten van een Jack Russel opvoeden aan de orde komen.

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Kramer>>